Kuinka tehdä ekologisempia ja vastuullisempia vaatevalintoja? Ekologinen ja eettinen kuluttaminen on oikeastaan aika helppoa. Sen ei tarvitse olla kallista tai hirveän vaivailloista. Jokainen voi omien resurssien puitteissa tehdä ympäristöystävällisiä ja eettisiä valintoja. Jokaiselle kukkarolle löytyy sopiva vaihtoehto.HYÖDYNNÄ VANHA TAI LAINAA


1. TUTKIMUSMATKA OMAAN VAATEKAAPPIIN

Tee tutkimusmatka omaan vaatekaappiin. Löytyisikö kaapin perältä ehjä ja ajankohtainen paita, jonka olemassaolon olet täysin unohtanut? Tai uusi ja käyttämätön kenkäpari?

Kurkista myös sisaruksesi, puolisosi, ystäväsi, vanhempiesi tai isovanhempiesi vaatekaappiin. Itse olen pelastanut monta vaatekappaletta äitini kierrätysinnolta.

2. SHOPPAILE (netti)KIRPPARILLA

Kirpparit ja huutokaupat ovat edullinen ja ekologinen vaihtoehto uuden ostamiselle.

Muista myös kierrättää omat vaatteet. Vie kirpparille tai järjestä ystävien kesken vaatevaihtajaiset.


3. TUUNAA VANHASTA UUTTA

Pysyykö neula kädessä ja onko ompelu aina kiinnostanut? Aloita uusi harrastus ja tuunaa vanhat vaatteet uuteen kuosiin. Kurkkaa vaikkapa Pinterestistä ideoita tuunaukseen.


4.  TUTUSTU VAATELAINAAMOIHIN

Menossa juhliin tai tarvitsetko laadukkaan käsilaukun tärkeään työhaastatteluun? Isoimmilta paikkakunnilta löytyy perinteisten juhlapukulainaamojen lisäksi myös vaatelainaamoita, joissa voi maksua vastaan lainata design-vaatteen tai -asusteen sovituksi ajaksi.

Tai ehkäpä sinulla on samankokoinen ystävä, jolta voisit lainata mekon tai puvun?.... KUN HALUAT OSTAA UUTTA

Kaikkea ei toki saa tai kannata ostaa käytettynä ja hyvätkin vaatteet kuluvat ajan saatossa.  Uusia vaatteita ostaessa ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta siihen, että mikä olisi paras vaihtoehto. Usein kyse onkin henkilökohtaisista arvovalinnoista; yksi suosii kotimaista, toinen hamppuvaatteita ja kolmas Reilun Kaupan tuotteita.


5. SUOSI KIERRÄTETTYJÄ MATERIAALEJA.

Etsi tuote, joka on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista tai teollisuuden ylijäämiä hyödyntäen. Uusikäyttö ei vaadi uusia luonnonvaroja ja vähentää tekstiili- sekä muovijätteen määrää. Tutustu esimerkiksi PET-polyesteriin; kuituun joka on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista tai vanhoista polyesteri-vaatteista.

lampo

Kierrätettyä polyesteriä voidaan käyttää esimerkiksi lämpökerrastoissa.

6. SUOSI LUOMUVAATTEITA

Luomutuotanto rasittaa vähemmän luontoa ja viljely tapahtuu ympäristöä kunnioittaen. Tutustu esimerkiksi hamppuun, joka on yksi ekologisimmista kuidusta.7. SUOSI KOTIMAISTA, REILUA KAUPPAA TAI SERTIFIOITUJA TUOTTEITA

Valitse vaate oman arvomaailmasi mukaan. Haluatko tukea paikallista pienyrittäjää tai ehkäpä suosit Reilun Kaupan tuotteita?

Tutustu myös vaatteiden yleisimpiin sertifikaatteihin. Muista ainakin GOTS-sertifikaatti (Global Organic Textile Standard), joka valvoo valmistuskaarta raaka-aineen viljelystä lopputuotteeseen asti.logogots

GOTS-sertifioidun tuotteen tunnistaa tästä logosta.
JA LOPUKSI...

8. LUO OMA AJATON TYYLI

Karsi vaatekaapistasi pikkuhiljaa turhat ja huonolaatuiset vaatteet pois. Hanki tilalle kestäviä ja ajattomia tuotteita, jotka palvelevat sinua monta vuotta niin tyyliltään kuin laadultaan.

Pinterest-sivuiltamme löydät ideoita minimalistin vaatekaappiin.


9. ARVOSTA VAATTEITASI

Rakasta ja arvosta vaatteitasi. Vaate ei ainoastaan anna tyyliä, vaan se suojaa sinua auringolta, lialta, kylmältä, sateelta ja tuulelta.. Lisää vaatteen elinikää oikealla huollolla. Älä turhaan pese, jos tuuletus riittää.

Unohda sana  rytky tai vastaava. Joku on ommellut jopa sen vitosen maksaneen paidan. Ehkäpä poiminut puuvillan käsin. Valmistanut langat. Kuljettanut tuotteen maailman toiselta puolelta. Lue tarina puuvillapaidan matkasta ; missä kaikkialla paita ehtii käymään, ennen kuin se päätyy vaatekaappiisi.
Kirjoittaja:
6.8.2017 Ksenia/Ekohelsinki.fi

Kysymyset ja kommentit: info ( ä t ) ekohelsinki.fi