Miksi suosia luomua myös vaatteissa? Mitä pitää ottaa huomioon? Voivatko urheiluvaatteet olla ympäristöystävällisiä?

Minulta kysytään usein että, mikä on luomuvaate? Tai mitä merkitystä sillä on, että onko esimerkiksi paita valmistettu luomupuuvillasta vai ihan tavallisesta puuvillasta?

Vastaus on yksinkertainen: luomuvaate on myrkyttömämpi ja parempi niin sinun ihollesi, kuin myös ympäristölle.

Luomulla tarkoiteaan luonnonmukaista viljelyä, joka perustuu paikallisiin luonnonvaroihin ja on mahdollisimman taspainoista sekä omavaraista. Luomuviljelyssä ei käytetä keinotekoisia haitta-aineita tai myrkkyjä. Näin myrkkyjä ei päädy tuotteen kautta ihollesi tai luontoon ja vesistöihin. Myös viljelijät ja peltotyöntekijät säästyvät myrkyiltä. Lisäksi useat luomusertifikaatit kieltävät mm. kasvien geenimanipuloinnin. 



sisalto

Tiedätkö mitä vaatteesi sisältävät?



Erityisesti herkkä-ihoisten kannattaa suosia luomuvaatteita, sillä myrkyillä kyllästetty kangas ärsyttää ihoa. Alusvaatteista on helppo aloittaa luomuilu, sillä alusvaatteet ovat lähellä herkimpiä alueita ja luomun suosiminen alusvaatteiden kohdalla ei vaadi isoa budjettia.



myrkyt

Miten voin vähentää kemikaaliärsytystä?



Luomun lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että miten vaate valmistetaan ja miten paljon se ehtii seilaamaan ympäri maailmaa. Käyttääkö ompelimo ydinvoimaa vai aurinkovoimaa? Puhdistetaanko tehtaan/ompelimon jätevedet? Mitä tehdään kankaan ylijäämäpaloille? Millaisia värjäysmetodeja käytetään? Asiaan voi syventyä niin pitkälle, kuin mielikuvista riittää. Jos aikaa ja innostusta ei riitä ihan jokaisen vaatekappaleen alkuperän selvittämiseen, tutustu sertifikaatteihin. Muista ainakin GOTS (Global Organic Textile Standard), joka valvoo niin työolosuhteita, kuin viljelyä. Edellisessä kirjoituksessa annoin 9 helppoa ja ympäristöystävällistä vinkkiä vaatehankintoihin, käy lukaisemassa tästä.



gots

GOTS-sertifikaatin logo



Entäpä ne urheiluvaatteet? Urheilvaatteet, uima-asut, suojavaatteet ym. valmistetaan usein polyesteristä, joka on maaöljypohjainen raaka-aine. Maaöljy on se mistä tehdään mm. muovia. Öljy ei itsessään ole kovin ekologinen valinta, vaikka siitä saadaankin kestäviä vaatteita (esim. suojavaatteet). Muovituotteiden, kuten polyesterin, biohajoaminen kestää satoja vuosia ja sitä päätyy meriin roskalautoiksi. Kyse on siis ympäristökysymyksestä. Tulevaisuudessa saamme varmasti ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja polyesterille, mutta sitä odotellessa suosi esimerkiksi kierrätetystä polyesteristä valmistettuja vaatteita (PET-polysteri).


Ympäristökysymysten lisäksi vaateteollisuuteen liittyy eettinen puoli, jota käsittelen syvällisemmin seuraavissa kirjoituksissa.




Kirjoittaja:
22.8.2017 Ksenia/Ekohelsinki.fi

Kysymyset ja kommentit: info ( ä t ) ekohelsinki.fi

kuva



Takaisin blogin etusivulle >>