Takaisin blogin etusivulle >>

Julkaisemme sarjan yhteistyökumppanimme tekstejä Vieraskynä-osiossa. Kirjoittajana Suvi Ranta MiBoholta.Vaatteiden tuulettamisestatuuletusPidennä vaatteen käyttöikää, säästä ympäristöä ja rahaa. Tuulettaminen kannattaa aina, kun vaatteessa ei ole näkyviä tahroja. Tahrat kannattaa poistaa tekstiileistä heti sopivalla tahranpoistoaineella. Tuulettaminen raikastaa vaatetta ja saa hajuja pois kankaasta oli vuoden aika mikä tahansa.


Arkivaatteet on hyvä jättää yöksi ulos, mutta kannattaa huomioida tuuletuspaikan suojaisuus; vesisade vain kastelee vaatteen, jolloin tuuletuksen hyödyt jäävät ja auringonpaiste voi haalentaa vaatteen värejä. Myös tuuli voi pudottaa vaatteen, jolloin se saattaa tarvita pesua. Ripusta vaate siis tukevaan hengariin tai pyykkipojilla narulle.


Tuulettaa voi lähes kaikenlaisessa säässä ja erilaiset tuuletusolosuhteet tuovat oman etunsa; kostealla säällä vaate siliää (on kuitenkin muistettava varmistaa kestääkö vaate kosteutta/vesipesua), pakkasella pölypunkit saavat kyytiä (24 h / -18°C tai 6 h -28°C) ja aurinko haalentaa kasvistahrat vaatteista ja tappaa bakteerit (nyt kannattaa muistaa auringon värejä haalentava vaikutus, tarkista vaatteen kuivausmerkinnästä pitääkö vaate kuivata auringonvalolta suojattuna äläkä pidä vaatetta päiväkausia auringossa).


Monilla on tapana heittää vaatteet pesukoriin päivän jälkeen, mutta sitä voisi hyvin käyttää vielä seuraavana päivänä tuulettamisen jälkeen. Pesujen vähentämisellä on suuri vaikutus ympäristön näkökulmasta. Tuulettamisen kesto riippuu tekstiilistä, säästä ja hajusta, mutta yleensä on helppo ratkaisu viedä vaate yöksi tuulettumaan. Ne jotka eivät pysty tuulettamaan parvekkeella tai pihalla, voivat helposti tilata tuuletuspussin, minkä voi ripustaa ikkunaan. Ikkunasta tuulettaessa täytyy vain olla tarkkaavaisempi sateen varalta.


Varastoidessa vaatteista tulee helposti tunkkaisen hajuisia. Parempi olisi varastoida vaatteet henkareissa, kuin viikattuna, mutta käytännössä tämä ei ole mahdollista useille. Viikattujen vaatteiden sekaan voi laittaa pienen laventelipussin, joka vähentää epämiellyttäviä hajuja. Ulkomailta ostetut vaatteet voivat tuoda mukanaan kotiisi kutsumattomia ötököitä. Tuulettamalla uusi vaate kotiin saapuessa niiltä voi välttyä.Kirjoittaja: Suvi Ranta

Takaisin blogin etusivulle >>