Takaisin blogin etusivulle >>


villaa_ekohelsinkiTässä artikkelissa käsitellään villan ominaisuuksia ja sen hoitoa. Villan ekologisuutta ja eettisyyttä on pohdittu eko-oppaassa.


Käyttö

Villavaatteet ovat käyttöominaisuuksiltaan erinomaisia ja soveltuvatkin moneen menoon. Parhaimmat ominaisuudet tulevat esille talvella, jolloin villa lämmittää.  Talviurheilussa villa tarjoaa myös hyvää kosteudenimemiskykyä ja pitää lämpimänä kosteanakin. Villakuitu on myös pehmeää, joustavaa ja hyvin ilmavaa. Lisäksi villa hylkii likaa, eikä juurikaan rypisty. Paloturvallisuus on myös retkeilytulen äärellä taattu, sillä 100% villa ei syty tai pala helposti (vertaa esim. fleece, joka leimahtaa tuleen erittäin helposti).

Hyvät käyttöominaisuudet tulevat esille myös villaisten aluskerrastojen ja alusvaatteiden kohdalla. Esimerkiksi puuvillainen alusvaate on kastuessaan märkä ja painava, kuivuminenkin on erittäin hidasta. Villaiset alusvaatteet puolestaan eivät tunnu märiltä kosteinakaan, ne kuivuvat nopeasti ja siirtävät ylimääräisen lämmön tai kosteuden seuraaviin kerroksiin. Toisin sanoen villa pitää ominaisuutensa myös kastuessaan.


Pesu ja hoito

Tärkein ohje vaatteen, kuin vaatteen kohdalla on pesun välttäminen. Mikäli vaatteessa ei ole näkyviä tahroja, niin usein pelkkä tuuletus riittää. Tuuleta villa kostella ilmalla, jolloin villakuitu pääsee turpoamaan ja siitä poistuu epäpuhtauksia. Pakkasella tuuletus tappaa myös bakteerit. Lue tästä lisää tuulettamisen hyödyistä ja menetelmistä.

Tuuleta vaate mieluiten jokaisen käyttökerran jälkeen. Likainen villavaate on erityistä herkkua koille.

Koska villaisten kerrastojen ja alusvaatteiden pesu tulee väistämättä eteen jossain vaiheessa, niin listaan alle tärkeitä pointteja:

• Pese haaleassa tai kylmässä vedessä. 40 asteen konepesu on usein liikaa, villavaate kutistuu ja siitä tulee huopamainen.
• Huopumista aiheuttaa lämpötilojen vaihtelut, eli lämpöshokit.  Usein huopuminen tapahtuu kun esimerkiksi pesuvesi vaihtuu yhtäkkiä kylmemmäksi huuhteluvedeksi tai toisinpäin. Mitä useammin lämmönvaihteluita tapahtuu, sen enemmän tuote kutistuu ja huopuu.
• Pese käsin, jos pystyt pitämään pesuveden lämpötilan samana aina pesuvedestä huuhteluveteen. Käytä vettä runsaasti.
• Koneellinen villapesuohjelma on ihan ok valinta. Käännä villatuotteet nurin ja käytä villan pesuun soveltuvaa pesuainetta.  Huolehdi, että villapesuohjelma on tasalämpöinen, eikä lämpöshokkeja pääse syntymään.
• Pesun jälkeen taputtele vaatteesta liika vesi pyyhkeeseen. Muotoile vaate pyyhkeen päälle tasaiselle ja ilmavalle alustalle (esim. kuivausritilän päälle).
• Muotoile puhdas ja kuiva vaate mittojesi mukaiseksi esimerkiksi höyryraudalla.


Pesu-aineet

Suosi villalle tarkoitettuja pesuaineita. Villan omat pesuaineet sisältävät öljyjä, joka huoltavat vaatetta. Tavallinen pesuaine puolestaan poistaa villan omia öljyjä, jolloin vaate ei pidä enää vettä yhtä hyvin ja hajutkin alkavat tarttumaan helpommin.Säilytys

Säilytä villavaatteita ilmavasti ja väljästi taiteiltuna. Henkarissa villavaate saattaa venyä.Mukava talvea toivottaen, 

12.1.2018 Ksenia/Ekohelsinki.fi

Photo credits: pexels.com/Trinity Kubassek


Takaisin blogin etusivulle >>EKOHELSINKI SUOSITTELEE

Cousteau vilapipot

Merineuleen Cousteau-pipot, 100% mulesing-vapaa villa