Takaisin blogin etusivulle >>

Tämä teksti on tuotettu yhteistyössä Van Merrynin kanssa.

8.3.2018Vieraskynä: Miten tehdä kestäviä valintoja verkkokaupassa?kestavat_valinnat_verkkokauppaostoksilla_vanmerryn_ekohelsinki

Verkko-ostamisesta on tullut osa suomalaisten kuluttajien elämää. Onhan se kätevää, kun kotisohvalta nousematta voi ostaa aivan mitä tahansa. Verkko-ostamisen suosio herättää myös huolta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormituksesta. Onkin tarpeen listata ajatuksia siihen, miten tehdä kestäviä valintoja verkkokaupassa.

En yksinkertaisesti voi sietää ajatusta halvan kaman tilaamisesta AliExpressistä tai Wishista. Voisin vaahdota pitkään syistä, miksi sen ei pitäisi olla mahdollista. Tyydyn kuitenkin tässä kohtaa toteamaan, että moraalisen ihmisen omantunnon ei pitäisi sallia kaukana tuotetun halvan tavaramassan kuluttamista.

Mutta sen kiinakrääsän välttäminen on niin vaikeaa! Onhan se valaiseva WC-istuin nyt pakko saada. Tosiasiassa ei ole, ja siksi päätin kerätä muutaman ajatuksen siihen, miten voit tehdä kestäviä valintoja verkkokaupassa.Suosi kotimaisia verkkokauppoja

Suosi suomalaista! Takavuosien slogan pätee globaalissa maailmassa aiempaakin paremmin.

Toki riittävä syy kotimaisen verkkokaupan suosimiseen on yhteiskuntavastuu. Kotimainen kulutus kun luo työtä ja lisää hyvinvointia Suomeen. Verotulotkin jäävät hyödyttämään kotimaatasi.

Kotimaisen verkkokaupan suosimisessa on kuitenkin myös vähemmän pyyteettömiä etuja. Ensinnäkin toimitusajat ovat yleensä lyhyemmät kuin ulkomaisilla toimijoilla. Kotimaisesta verkkokaupasta voisit saada kivan puisen wc-istuimen parissa päivässä, kun Kiinasta tilaamasi valaiseva härveli viipyilee matkalla pahimmillaan kuukausia.

Toisekseen, ongelmatilanteissa saat yhteyden suomalaisen verkkokaupan asiakaspalveluun tai jopa verkkokauppayrittäjään huomattavasti helpommin kuin ulkomaisissa verkkokaupoissa. Jos kiinalainen valaiseva wc-istuin syttyykin saavuttuaan  tuleen, niin reklamointi on todennäköisesti perin vaikeaa ja rahat jäävät palautumatta.

Mahdollinen tulipalo toimiikin hyvänä aasinsiltana kolmanteen syyhyn suosia suomalaista: EU-lainsäädäntö sitoo suomalaista toimijaa, mikä omalta osaltaan parantaa tuoteturvallisuutta. Tämä on erityisen tärkeä pitää mielessä  ostaessasi leluja netistä.Suosi kestävän kehityksen arvojen mukaisia verkkokauppoja

Kaikkien verkkokauppiaiden johtavana toiminta-ajatuksena ei ole dumpata maailmaa täyteen tavaraa keinolla ja hinnalla millä hyvänsä. Monelle tärkeää on se, että myydyt tuotteet ovat kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia ja näin osaltaan luovat parempaa tulevaisuutta.

Voin ehkä vaikuttaa tekopyhältä, kun puhun kestävästä kehityksestä ja samaan aikaan kauppaan itse verkkokauppiaana tavaraa. Fakta kuitenkin on, että kulutusta ei voida leikata nollaan. Ihmiset tarvitsevat aina jotain, kuten ruokaa, vaatteita, saippuaa, viihdettä tai vessanpöntönkansia. Idea onkin tarjota kestäviä vaihtoehtoja kertakäyttöiselle roinalle, jotta kulutus ohjautuisi ympäristön kannalta edullisiin vaihtoehtoihin.

Onneksi monet verkkokaupat  keskittyvätkin ympäristöystävällisiin tuotteisiin. Hyvänä esimerkkinä tämä EkoHelsinki, jonka blogia juuri luet.Elinkaariajattelu kunniaan!

Kestäviä vaihtoehtoja etsiessäsi kiinnitä ennen kaikkea huomiota tuotteen elinkaareen. Kallis tuote, joka kestää pitkään on monesti edullisempi kuin halpa tuote, joka hajoaa nopeasti. Ja varsinkin halpa tuote, joka hajotessaan polttaa asuntosi. Tiedän ainakin yhden tapauksen, jossa 50 sentin hintainen puhelimen laturi kärvähti aikalailla välittömästi, kun se liitettiin pistorasiaan.

Pieni esimerkki lelujen elinkaariajattelusta: kuulin taannoin kaveriltani, miten hänen lapsensa sai 60€ arvoisen teddykarhun lahjaksi isovanhemmiltaan. Hän sai myös muovisen radiopuhelinlelun, jonka hinta oli alle 20 €. Jälkimmäinen kiinnosti lasta noin vartin. Teddykarhu puolestaan on kulkenut lapsen mukana siitä lähtien, kun hän sen paketista kaivoi esiin. Kolme kertaa kalliimpi lelu on tuonut iloa satoja kertoja pidempään.

Sen lisäksi, että kestävä tuote voi sen elinkaari huomioiden olla halpaa tuotetta edullisempi ostos, on se toki ympäristönkin kannalta monesti parempi. Kalliin ja laadukkaan tuotteen valmistaminen ei monesti haukkaa luonnonvaroja juuri halpaa vaihtoehtoa enempää, mutta pidemmän elinkaaren ansiosta tuotannossa käytetyille  luonnonvaroille saadaan enemmän vastinetta.
Keskity laatuun, älä määrään

Elinkaariajattelu kiteytyy tuotteen laatuun. Minulle ainakin laadukas tuote tarkoittaa kestävää tuotetta, joka on tehty kunnollisista materiaaleista.

Laatu toki tarkoittaa usein kalliimpaa hintaa. Jos kuitenkin käytän 100 euroa johonkin yksittäiseen tuotteeseen, josta oikeasti pidän todella paljon ja käytän jatkuvasti ja kauan, en koe tuotetta kalliina. Varsinkaan, jos vaihtoehtona olisi kuluttaa tuo satanen 20:een tuotteeseen, jotka hajoavat nopeasti ja jotka olen saattanut ostaa jonkin päähänpiston seurauksena.

Kalliimpiin tuotteisiin myös suhtautuu eri tavalla. Niitä osaa arvostaa, mikä puolestaan näkyy parempana huolenpitona tuotteesta. Laadukkaat nahkakengät jaksaa lankata toistuvasti, koska ne pysyvät kunnossa ja niihin on jo sijoittanut rahaa.Tuotteen kierrätettävyys

Oli tuote kuinka ihana, kestävä ja laadukas tahansa, jossain vaiheessa sinulla ei enää sille ole käyttöä. Joko tuote hajoaa, tai se muuten ei enää sinulle ole hyödyksi. Kestävimpien esineiden kohdalla tämä toteutuu viimeistään siinä vaiheessa kun sinusta aika jättää. Omasta keittiöstäni löytyy esimerkiksi pari valurautapannua, jotka varmasti toimivat vielä silloinkin,  kun minä jo maadun.

Tiedostavan verkkokauppakuluttajan kannattaa siis ehdottomasti miettiä tuotteiden kohtaloa niiden elinkaaren päättyessä. Kun ostos viimein hajoaa tai sille ei enää muuten ole käyttöä, miten sen kierrätät?

Kannattaa ehdottomasti suosia tuotteita, jotka voi myydä tai lahjoittaa, kun omat tarpeet on tyydytetty. Hyvänä esimerkkinä vaikka laadukkaat lastenvaatteet ja -tarvikkeet. Tai tuo valurautapannu, jonka vanhana ukkona voin antaa vaikka lapsilleni käyttöön, kun en enää itse sitä jaksa kokatessa käyttää.

Myös tuotteen materiaalit kannattaa syynätä tarkkaan. Ovatko ne kierrätettäviä, vai menevätkö ne välttämättä kaatopaikantäytteeksi? Eri materiaalien ja tuotteiden kierrätysohjeet voi tarkastaa vaikkapa HSY:n sivuilta.Yhteenveto

Verkkokauppa kasvaa ja muuttuu jatkuvasti helpommaksi ja houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi kuluttaa. Kestävien valintojen tekeminen onkin tärkeää, koska kasvava kulutus kuormittaa ympäristöä kiihtyvällä tahdilla. Itämaisista verkkokaupoista hetken mielijohteesta tilattu halpa krääsä tuottaa iloa hetken, kunnes on hankittava jotain muuta roinaa hypisteltäväksi. Ympäristön kannalta tämä on kestämätöntä, ja olemattomat toimituskulut kaatuvat meidän kaikkien maksettavaksi

Kehotankin hieman hidastamaan tahtia ja harkitsemaan omia ostoksia. Korvaa määrä laadulla ja osta asioita, jotka ovat arvokkaita ja jotka tuovat iloa pitkään. Ota tuotteen elinkaari huomioon. Sen tekeminen on kuitenkin haukannut luonnonvaroja, joten parempi on ottaa noista luonnonvaroista kaikki ilo irti monen vuoden ajan. Kuluttamalla harkiten ja laadukkaampaan tavaraan johtaa varmasti  onnellisempaan elämään, parempaan talouteen ja pienempään ympäristökuormitukseen.

Mihin asioihin sinä kiinnität huomiota verkko-ostoksia tehdessä?Kirjoittaja Antti Kirmanen on kestäviin design-leluihin keskittyvän verkkokauppa Van Merrynin perustaja. Hänen unelmansa olisi, että kaikki lapset voisivat leikkiä yhtä pitkäikäisillä leluilla kuin hän itse. Eräs pehmobeagle on kulkenut kirjoittajan mukana 34 vuotta.

vanmerrynlogoTakaisin blogin etusivulle >>