Takaisin blogin etusivulle >>Miten muovipulloista valmistetaan bikineitä ja urheiluvaatteita?

Monet Ekohelsingin tarjoamat bikinit ja urheiluvaatteet ovat valmistettu kierrätetyistä muovipulloista, toisin sanoen kierrätyspolyesteristä. Muovipullojen hyödyntäminen on yksi suosituimmista ja yksinkertaisimmista tavoista valmistaa kierrätyspolyesteriä. Kierrätysmuovia voidaan valmistaa myös esimerkiksi tarpeettomista kalastusverkoista, vanhoista polyesterivaatteista sekä teollisuuden ylijäämistä.  Mutta miten juuri muovipulloista saadaan vaatteita ja mitä hyötyä siitä on? Entäpä haitat?

Aloitetaan valmistuksesta. Hieman yksinkertaistaen prosessi etenee seuraavanlaisesti: 

1. Muovipullot kerätään ja lajitellaan 

2. Pullot putsataan, kuivataan ja murskataan pieniksi muovihiutaleiksi

3. Muovihiutaleet sulatetaan ja niistä kehrätään lankaa

4. Langoista saadaan kangasta muovipullot_saaste_ymparistoMitä hyötyä tästä kierrätyspolyesteristä sitten on?

Heti alkuun hyvä huomauttaa, että kierrätyspolyesteristä valmistetut vaatteet ovat yhtä hyvänlaatuisia, kuin neitseellisestä polyesteristä tehdyt. Jos laatueroja ei ole, niin miksi ihmeessä kuluttaa luonnonvaroja turhaan? 

Lisäksi kierrätyspolyesterin valmistus vaatii paljon vähemmän energiaa, verrattuna neitseellisen polyesteriin. Samalla puhdistetaan  ympäristöä roskista; muovipulloja voidaan pelastaa uusiokäyttöön meristä ja luonnosta. Onko haittoja?

Myös kierrätyspolyesteristä irtoaa mikromuoveja. Tämä on hyvä pitää mielessä jo ennen ostospäätöstä. Markkinoilla on saatavilla (muovisia) pesupusseja, joiden luvataan keräävän ison osan vaatteista irtoavasta mikromuovista. 

Yksi keskeisin osa haittojen pohdintaa on kuitenkin vaatteen käyttötarkoitus; onko kierrätyspolyesteristä valmistettu tuote kestävämpi ja käyttäjäystävällisempi ? Esimerkiksi tekninen kierrätyspolyesteristä valmistettu paita saattaa kestää hikiliikuntaa paljon paremmin, mitä luomupuuvillasta valmistettu vastine. 

Lisäksi monista tuotteista ei juurikaan ole saatavilla kuin muovisia vaihtoehtoja - esimerkkinä suoja- ja turvavaatteet, uima-asut, ohuet sukkahousut.. Näissä tapauksissa kierrätysmuovi on melkeinpä ainut varteenotettava vaihtoehto, sillä muutakaan kestävää ja tarkoitukseen sopivaa raaka-ainetta ei toistaiseksi ole tarjolla.   

Paras keino pienentää vaatteiden ympäristöhaittoja onkin valita pitkäikäinen tuote, jota tulet käyttämään vuosia, oli kyse muovista tai luonnonmateriaaleista. Ekohelsinki suosittelee: 

SpiritJoogan urheiluvaatteet (muovipulloista valmistettu kierrätyspolyesteri, tencel, luomupuuvilla)

Monique Rotteveel:n bikinit ja urheiluvaatteet (muovipulloista ja tarpeettomista kalastusverkoista valmistettu kierrätyspolyesteri)

- Swedish Stockingsin sukkahousut ja sukat  (muovipulloista ja tarpeettomista kalastusverkoista valmistettu kierrätyspolyesteri)Aurinkoista kevättä toivottaen, 
8.2.2019 Ksenia/Ekohelsinki.fi

Support your local business!

Photo credits: pexels.com Takaisin blogin etusivulle >>