Takaisin blogin etusivulle >>

Verkkokauppaan  >>

Mitä on Reilu kauppa ja miksi ostaa Reilun kaupan tuotteita?Reilu kauppa lyhyesti

Reilu kauppa (Fair Trade) on sertifiointijärjestelmä, jonka tarkoituksena on parantaa kaupankäyntiä ja vähentää köyhyyttä reilujen ehtojen avulla. Reilu kauppa-sertifikaatin voi saada kehittyvissä maissa valmistettaviin ja viljeltäviin tuotteisiin.

Reilun kaupan tuotteita ovat esimerkiksi kahvi, suklaa ja puuvilla. On olemassa jopa Reilun kaupan kultaa. Reilun kaupan pirissä on 1,7 miljoonaa viljelijää ja työntekijää. Reilun kaupan tuotteita on tuhansia. Näin Reilu kauppa toimii

Reilun kaupan piirissä olevat viljelijät muodostavat usein osuuskuntia, joiden avulla viljelijät voivat saada paremman neuvotteluaseman ja skaalaetuja.

Esimerkiksi puuvillan viljelijät saavat Reilun kaupan puuvillasta vähintään takuuhinnan ja sen päälle maksettavan lisän. Jos markkinahinta on Reilun kaupan takuuhintaa korkeampi, niin silloin käytetään sitä.

Reiluun kauppaan mukaan pääseminen edellyttää minimikriteerien täyttämistä. Tämän jälkeen tuottajilta edellytetään vuosittaista kehitystä. Kriteerit asettaa Fairtrade International. Pienviljelijöille ja palkkatyövoimaa käyttävillä suurtiloilla on omat kriteerinsä.

Esimerkkejä Reilun kaupan kriteereistä tekstiiliteollisuuden työntekijöille:
Elämiseen riittävä palkka
- Järjestäytymisvapaus
- Työterveys ja -turvallisuus; mm. kriteerit suojavaatteiden käytölle, varallisten aineiden käsittelylle ja rakennusten turvallisuudelle
Työsuhteen ehdot: työaika, ylityö ja työsopimuksiin liittyvät kriteerit
- Ei lapsityövoimaa”Lisäksi sertifiointikriteerit neuvovat ja edellyttävät monia vastuullisia toimintatapoja. Uusiutumattoman energian käyttöä on vähennettävä, metsää suojeltava ja vedenkäyttö on saatava kestävälle tasolle. Haitallisten torjunta-aineiden käyttö on kielletty. Työolojen täytyy olla inhimilliset ja palkkojen on täytettävä lain ja kollektiivisten palkkaneuvottelujen vaatimukset. Lapsityövoiman ja pakkotyön hyväksikäyttö on kielletty ja niiden riskiä vähennetään aktiivisesti.”  - Reilu kauppa SuomiFairTrade
Reilun kaupan puuvillan logoSosiaalinen ja ekologinen näkökulma

Reilu kaupan tarkoituksena on pureutua viljelijöiden ja plantaasien sosiaalisiin sekä taloudellisiin ongelmiin. 

Reilun Kaupan ehdot vaihtelevat toimialoittain, mutta tavanomaisesti ehdot sisältävät mm. reilun palkkatason ja turvalliset työskentelyolosuhteet.  Lisäksi Reilun kaupan raaka-aineista maksettava hinta ei heilahtele markkinoiden mukaan, vaan raaka-aineista maksetaan vähintään Reilun kaupan takuuhinta.  

Reilu kauppa sisältää myös ympäristökriteereitä – ekologisuushan kulkee käsi kädessä eettisyyden kanssa. Esimerkiksi, jos myrkkyä pääsee ympäristöön, niin se aiheuttaa isoja sosiaalisia sekä taloudellisia ongelmia. Reilun kaupan yksi tärkeimmistä saavutuksista onkin kemikaalien käytön vähentäminen, mikä on hyödyksi sekä ympäristölle, että viljelijöille. Reilu kauppa kannustaa luomuviljelyyn, josta viljelijä saa myös paremman hinnan. GMO-viljely on kiellettyä.Voiko Reiluun kauppaan luottaa?

Kyllä voi! Reilu kauppa toimii, sillä sen omistajina ovat viljelijät ja järjestelmä on luotu viljelijöiden ehdoilla. Reilu kauppa ei siis ole minkään kauppaketjun luotsaama sertifikaatti, vaan järjestelmän ovat luoneet itse viljelijät.

Toki tulee muistaa, että mikään järjestelmä ei ole aukoton ja ongelmaton. Esimerkiksi yksi iso haaste riittävä kysyntä. Voi käydä niin, että Reilun kaupan raaka-aineelle ei ole tarpeeksi ostajia, jolloin viljelijä joutuu myymään osan sadosta alemmalla markkinahinnalla muille tahoille. Kysynnän vaikutukset voivat olla yllättäviäkin, esimerkiksi korona-aikana Reilun kaupan kahvin kysyntä on romahtanut, sillä toimistoilla ja kahviloissa ei enää vietetä aikaa. 

Käytännössä siis, mitä enemmän Reilun kaupan tuotteita ostettaisiin, sitä turvatumpi elintaso viljelijällä olisi. Kun viljelijä voi luottaa raaka-aineen menekkiin, voidaan tuotantoa kasvattaa ja tehdä investointeja. 

Reilu kauppa ei valvo itse itseään. Valvonnasta vastaa ulkopuolinen taho (FLOCERT), jonka auditoijat kiertävät ja tarkastavat tiloja säännöllisesti.LÄHDE: Reilukauppa.fi ja Fairtrade International  29.6.2021 Ksenia/Ekohelsinki.fi

Support your local business and planet!


Ps. Tsekkaa People Treen ja Dedicated Brandin tuotteet, jos etsit Reilun kaupan puuvillasta valmistettuja vaatteita.Takaisin blogin etusivulle >>

Verkkokauppaan  >>