Materiaalien ja vaatteiden ekologisuuden määrittely ei ole helppoa. Asiaan vaikuttaa muun muassa vaatteen koko elinkaaren ympäristökuormitus, tuotannon energiatehokkuus sekä mahdolliset ympäristöhaitat. Kaikissa materiaaleissa on omat hyvät ja huonot puolensa.  Lisäksi vaatteen käyttöikä ja ajattomuus ovat tärkeitä seikkoja ekologisuuden kannalta.

Materiaalit voidaan jaotella esimerkiksi seuraaviin kategorioihin; 
- luonnonkuidut
- muuntokuidut
- synteettiset kuidut
- muut materiaalit (esim. ylijäämä- tai PureWaste-materiaali) 

Alla on esitelty yleisimpiä ekologisissa vaatteissa käytettyjä materiaaleja.LUONNONKUIDUT

Hamppu

Hamppukuitu on luonnostaan erittäin ekologinen ja kestävä. Kuitukäyttöön sopivat hamppulajit eivät sisällä huumausaineena käytettävää THC:tä (tetrahydrocannabinol), mutta hampun viljely on silti monissa maissa kiellettyä negatiivisen maineensa vuoksi. 

+ Hamppu on nopeakasvuinen, eikä vaadi keinotekoisia lannoitteita
+  Hamppu kasvaa tiheästi ja vaatii hyvin vähän peltopinta-alaa esimerkiksi puuvillaan verrattuna
+ Hamppu on luonnostaan vastustuskykyinen taudeille ja tuholaisille, joten se ei vaadi myöskään torjunta-aineiden käyttöä
+ Hamppu tarvitsee hyvin vähän vettä, keinokastelu on hampun viljelyssä turhaa
+ Hampun viljely ehkäisee eroosiota
+  Hampun ominaisuudet muistuttavat pellavaa; se on kestävä ja pitkäikäinen

Hamppukuidusta saadaan lankaa liottamalla kasvia altaissa, johon on lisätty entsyymeitä. Hamppukuidun ympäristövaikutuksia pohdittaessa onkin syytä huomioida vedenpuhdistuksen taso.

Tutustu hamppuvaatteiden valikoimaammeLuomupuuvilla ja -kampapuuvilla

Puuvilla on nirso kasvi ja se vaatii paljon lannoitteita sekä vettä. Suosimalla luomupuuvillaa voidaan vähentää ympäristön saastumista ja puuvillapelloilla työskentelevien ihmisten altistumista myrkyille.

+  Luomupuuvilla viljellään luonnonmukaisin menetelmin
+ Luomupuuvillan viljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitetta tai torjunta-aineita
+ Luomupuuvillan tuotannossa ei käytetä geenimuuteltuja organismeja
- Luomuviljely ei vähennä puuvillan vaatimaa runsasta vedenkulutusta. Nykyisin luomupuuvillapelloilla hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan myös sadevettä (esim. People Tree:n pääasiallinen luomupuuvillan toimittaja Chetna Organic on luonut mm. sadevedettä hyödyntävän kastelujärjestelmän)
- Luomupuuvilla tarvitsee enemmän peltotilaa, mitä tehoviljelty peruspuuvilla

Luomukampapuuvilla

Kampapuuvillan päihittää tavallisen puuvillan kestävyydellä. Esimerkiksi kotimaisen Kainon vaatteissa käytetään luomukampapuuvillaa.

+ Kampapuuvilla on pitkäkuituista puuvilla, tavallinen puuvilla on puolestaan lyhytkuituista ja karkeaa
+ Kampapuuvillan kuidut kammataan yhdensuuntaisiksi, jolloin kankaaseen muodostuu sileä pinta, joka ei nukkaannu helposti
+ Kampapuuvillan käyttöikä ja -mukavuus ovatkin tavallista puuvillaa paljon korkeampia
- Negatiivisissa ominaisuuksissa kampapuuvilla vastaa tavallista puuvillaa, eli se vaatii myös runsasta vedenkulutusta ja paljon peltotilaa

Luomupellava

Puuvillaan verrattuna pellavaa voidaan viljellä karuimmissa olosuhteissa ja viileämmässä ilmastossa. Suosimalla luomupellavaa voidaan varmistua, ettei tuotantoprosessin aikana ole käytetty  kemikaaleja. 

+ Luomupellavaa viljellään luonnonmukaisesti ilman keinotekoisia lannoitteita
+ Pellava on luonnostaan kestävä ja luja
+ Pellavan onttorakenne tekee vaatteista kevyitä ja viileitä
- Pellava on luonnostaan harmahtavaa ja sen värjääminen vaatii valkaisua sekä värjäyskäsittelyä

Pellavavaatteiden valikoimaVilla 

Villa on ristiriitainen materiaali; käyttöominaisuuksiltaan se on erinomainen, mutta sen (teho)tuotanto on erittäin kuormittavaa ympäristölle.

Iso osa villasta tulee suurista tehotuotantomaista kuten Australiasta, Kiinasta ja Uudesta-Seelannista. Eläintenhoito ja kasvattaminen vaatii paljon resursseja;  energiaa, maa-alaa ja vettä. Lisäksi eläintenhoito aiheuttaa metaanipäästöjä ja esimerkiksi suuret lammaslaumat voivat edistää haitallista eroosiota.

Kemikaaleja käytetään loiseläinten häätämiseen, samoin eläimelle kivuliasta mulesing-menetelmää. Tosin tämä toimenpide alkaa olla kiellettyä monissa maissa (esim. EU ja Uusi-Seelanti). Useimmat villavaatteiden valmistajat mainitsevat usein erikseen onko villa mulesing-vapaata.

+ Villan käyttöominaisuudet ovat erinomaisia
+ Oikein huollettuna villavaate kestää pitkään
+ Suosi kierrätettyä villaa, luomu(merino)villaa tai kotimaista pientuotantona tuotettua villaa
- Tehotuotanto vaatii paljon energiaa, luonnonvaroja ja aiheuttaa eroosiota
- Tehotuotannossa käytetään kemikaaleja ja mulesing-menetelmää. Lisäksi elinolosuhteet voivat olla suurissa laumoissa kehnoja
- Raakavillan puhdistaminen vaatii paljon vettä. Jätevesiä ei välttämättä puhdisteta kemikaaleista. 

Villavaatteiden valikoimaMUUNTOKUIDUT

Bambu (bambuviskoosi)

Bambun maine on ristiriitainen - kasvina bambu on mitä ekologisin, mutta sen valmistusprosesi vaatii kemikaaleja.  Bambu kasvaa usein sellaisissa maissa, joissa ympäristösäädökset eivät ole kovin tiukkoja - näin ollen kemikaalien päätyminen luontoon on mahdollista. 

+ Bambu on nopeakasvuinen
+ Bambu ei vaadi keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita
+ Bambu ei vaadi keinokastelua
+ Bambun korjaamisessa ei voida käyttää koneita
+ Bambu tuntuu pehmeältä iholla ja soveltuu hyvin herkkäihoisille
-  Kumoaako bambun kemiallinen valmistusmenetelmä kasvin hyödyt?

EVO-polyamidi (Evo® By Fulgar)

Evo-polyamidi valmistetaan risiinin siemenistä puristetusta öljystä. Materiaali on melko uusi ja puolueetonta tietoa hyödyistä ja haitoista on hyvin vähän saatavilla.

Tämän tiedämme Evo-polyamidista tällä hetkellä:
Valmistetaan riisinin siemenistä puristetusta öljystä
Riisiiniä on helppo viljellä kuivillakin alueilla, eikä kasvi vaadi juurikaan vettä tai hoitoa
Risiiniä voidaan viljellä alueilla, jotka eivät sovellu ruokakasvien viljelyyn
Vaihtoehto muovipohjaisille vaatekuiduille, kuten polyesterille
EVO-polyamidista voidaan valmistaa mm. sukkahousuja ja urheiluvaatteitaLenzing™Ecovero™-viskoosi

Viskoosi on selluloosamuuntokuitu, jota voidaan valmistaa mm. puusta. 

Lenzing™Ecovero™-viskoosi on ympäristöystävällisempi vaihtoehto tavalliselle viskoosille. Lenzing™Ecovero™-viskoosia valmistaa Itävaltalainen yritys.  

Ominaisuudet:
Tavallista viskoosia ympäristöystävällisempi vaihtoehto
Hiilidioksidipäästöt ja vedenkulutus ovat 50% pienemmät, mitä tavallisen viskoosin
Valmistetaan tehtaita lähellä tuotetusta puusta (FSC- ja PEFC-sertifioitu)
Tuotannossa ei käytetä rikkihiiltä
Valmistetaan EU:n ekomerkin säännösten mukaisesti

Lenzing™Ecovero™-viskoosissa on kiiltävähkö pinta, mikä tekee materiaalista ylellisen ja juhlavan. Tutustu esimerkiksi saksalaisen Living Crafts:n Holma-paitapuseroon.Lyocell / Tencel

Lyocell on selluloosamuuntokuitu, jota voidaan valmistaa esimerkiksi eukalyptuksesta, pyökistä, koivusta, kuusesta tai männystä. Tunnetuin Lyocell-kuitu on Tencel.

Materiaalina lyocell on viskoosin tapainen, mutta ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Valmistusprosessi ei vaadi samoja myrkyllisiä kemikaaleja, mitä viskoosin valmistuksessa käytetään. Lisäksi lyocelliä voidaan valmistaa ns. suljetussa kierrossa, jolloin lähes kaikki käytetyt kemikaalit saadaan talteen ja uusiokäyttöön. Lyocell:lla on EU:n ympäristömerkki.

Lyocell:n ominaisuudet:
•    tuntuu viileältä ihoa vasten
•    imee kosteutta
•    viskoosia kestävämpi
•    pehmeä

Lyocell sopiikin ominaisuuksiensa ansiosta erityisesti urheiluvaatteisiin. 

Tutustu tencelistä valmistettuihin vaatteisiin tästä tai hakutoiminnollaSYNTEETTISETKUIDUT

Elastaani

Elastaani on joustava tukikuitu. Sitä käytetään mm. resoreissa, sukissa, sukkahousuissa ja muissa tuotteissa, joissa tarvitaan istuvuutta sekä joustoa. Elastaania käytetään aina jonkun toisen kuidun kanssa.

Ekologisissa tuotteissa elastaanin tarkoitus on täydentää luonnonmukaisten kuitujen ominaisuuksia. Esimerkiksi luomupuuvillasukissa tai -legginseissä saattaa olla mukana pieni määrä elastaania parantamassa istuvuutta ja käyttömukavuutta.

Tekokuitujen, kuten elastaanin, valmistuksessa käytetään kemikaaleja. Lisäksi tekokuitujen maatuminen kestää vuosia. Vaateteollisuus yrittää kehittää tekokuitujen valmistusmenetelmiä ympäristöystävällisemmiksi ja kierrätettyjä tekokuituja suositaan yhä enemmän. Odotellessa ympäristöystävällisempiä tekokuituja kurkkaa esimerkiksi hamppuvaatteiden valikoima - hamppuvaatteissa ei juurikaan käytetä elastaania.

Kierrätetty polyesteri 

Polyesteri on keinokuitu, jota käytetään mm. urheiluvaatteissa ja bikineissä. Polyesteri valmistetaan maaöljystä, joka on uusiutumaton luonnonvara. Maaöljy ei maadu. Ekologisissa tuotteissa suositaan yhä enemmän kierrätettyä polyesteria, jota saadaan vanhoista polyesteri-vaatteista tai esimerkiksi muovipulloista. Tutustu esimerkiksi kierrätyspolyesteria käyttävän Monique Rotteveel:n mallistoon.

+ Kierrätty polyesteri säästää ympäristöä ja vähentää luonnonvarojen kulutusta sekä muovijätteen määrää
+ Kierrättäminen ei heikennä polyesterin laatua
- Myös kierrätetystä polyesterista irtoaa mikromuovia, joka päätyy vesistöihin ja juomaveteen

Kierrätetty polyamidi (nylon)

Polyamidi eli Nylon on tekokuitu, jota valmistetaan maaöljystä. Nylonin kaupallinen matka alkoi hammasharjoista, myöhemmin kuitu tuli tunnetuksi mm. naisten nylon sukista ja sukkahousuista. Nylon tuotteet ovat ympäristön kannalta haasteellisia, sillä valmistuksessa käytetty maaöljy on uusiutumaton luonnonvara. Lisäksi nylonin valmistus vaatii paljon energiaa ja kemikaaleja. Suosi nylon-tuotteiden kohdalla kierrätettyä nylonia ja satsaa kestävään tuotteeseen. Tutustu esimerkiksi Swedish Stockingsin mallistoon.

+ Kierrätetty nylon vähentää luonnonvarojen kulutusta
+ Kierrättäminen ei heikennä nylonin laatua
- Myös kierrätetystä nylonista irtoaa mikromuovia, joka päätyy mm. vesistöihin ja juomaveteenTakaisin eko-oppaan etusivulle.